Geschiedenis

Placeholder image

Geschiedenis

Stalhouderij Van de Weerd is in de jaren 20 opgericht door Rik van de Weerd (1890-1970). Het bedrijf is begonnen op de boerderij aan de Slunterweg 58 te Ede. Helaas is hier niets meer van over. Tegenwoordig staat er onder andere een woonwijk op dit adres(Weerdestein).

Het bedrijf werd voortgezet aan de Schaapsweg 79 te Ede samen met o.a. zoon Rik van de Weerd (1924-2014). Kleinzoon Hans van de Weerd werd er ook in betrokken en zo was de 3e generatie in dit familiebedrijf een feit.

De stalhouderij had vooral Gelderse paarden maar ook schimmels en diverse pony's. De zwarte paarden met witte accenten zijn Gelderse paarden, die doorgaans staan ingeschreven in het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland. Naast de paarden beschikte de stalhouderij ook over een grote collectie rijtuigen en attributen. Dit allen werd ingezet voor de familie maar ook voor trouwerijen en uitvaarten van derden. De collectie werd bestempeld als één van de mooiste van Nederland.

In 2010 is een groot gedeelte van de collectie verkocht. Rik van de Weerd (1924-2014) besloot nu definitief met de activiteiten te stoppen. Enige jaren is het stil gebleven. In 2019 kwam daar verandering in en hebben Hans en Rikkert van de Weerd(vierde generatie) aankopen gedaan om de collectie weer tot leven te brengen.

De collectie omvat rijtuigen, pony koetsen, miniatuur en veel toebehoren als bitjes, rouwkleden, pluimen, hoeden, kleding en tuigen. De collectie bevat museumwaardige stukken en is bijzonder te noemen. De collectie is incidenteel te bezichtigen.